TANKEN

Tanken, wat is daar nu zo lastig aan? Klepje open, pistool erin, indrukken en daar komt je brandstof. Zo gemakkelijk moet het toch zijn? Maar wat nu als je het klepje niet open krijgt en er niemand in de buurt is om je te helpen? En het zal je maar overkomen dat het tanken niet helemaal lukt en dat bestuurders in de rij achter je beginnen te claxonneren? En de nachtmerrie van iedere bestuurder: wat nu als je verkeerde brandstof tankt?

Tank met zekerheid
Het kan uiteraard altijd voorkomen dat je eens ruzie hebt met dat benzineklepje. Omdat je in een onbekende auto rijdt bijvoorbeeld. De kunst is in dit soort situaties om rustig te blijven. Gaat het slot van het klepje stroef open, ga dan niet in paniek heel hard drukken maar duw stevig en gelijkmatig de sleutel verder. Kom je er helemaal niet uit? Vraag dan gerust om hulp! Je wil tenslotte niet je auto(sleutel) beschadigen. Oefen desnoods thuis met je ouders of vrienden eens, zodat je bij een benzinestation precies weet wat je moet doen.

De verkeerde brandstof…
In Nederland worden vooral diesel en benzine gebruikt als brandstof. Je moet echter wel goed opletten welke soort je tankt! Tank je per ongeluk benzine in een dieselauto, dan is dit zeer schadelijk voor de motor. Andersom is het minder schadelijk, maar ook hier kunnen bepaalde vage klachten blijven bestaan. Bovendien kan je garantie worden ingetrokken door de autofabrikant.

Stel, je staat te tanken en ineens besef je dat je de verkeerde brandstof hebt gekozen. Wat je dan vooral níet moet doen, is de motor starten. De brandstofpomp wordt al direct ingeschakeld wanneer je het contact aanzet (dus nog zonder te starten), dus als je de schade (en de bijkomende kosten) wil beperken is het beter om je motor niet aan te zetten. Wat je het beste kunt doen, is direct je pechhulp bellen. Zij tappen de verkeerde brandstof af en zuigen de leidingen uit zodat er geen resten overblijven.

Je bent misschien geneigd om te denken: ik heb maar zo weinig ‘verkeerde’ brandstof getankt, als ik nu doorga met de goede dan is er vast niets aan de hand. Het is echter beter om dit risico niet te nemen! Verkeerd tanken wordt tenslotte niet vergoed door de autoverzekering.

www.verkeersschooljasper.nl

Over paar maanden rijden er 10 miljoen auto’s in Nederland

10 miljoen auto’s op dat hele kleine stukje aarde. Het gaat in de eerste helft van 2019 echt gebeuren en het einde van de groei lijkt nog niet in zicht.

Wie zich nog afvraagt waarom het fileprobleem niet opgelost wordt, hoeft maar in de cijfers te duiken. Op dit moment staat de teller op 9.889.079 voertuigen (167.032 vrachtwagens, 983.663 bestelbusjes en 8.738.384 personenauto’s). Dit jaar komen er naar schatting nog zo’n 50.000 bij en medio volgend jaar mag de 10 miljoenste auto aansluiten in de file.

Het autobezit blijft ondanks alle deelauto-initiatieven, files en parkeerperikelen keihard groeien. Sinds twee jaar is er minimaal één auto per twee Nederlanders op de weg, kinderen meegerekend. Het autobezit is fors gestegen sinds de eeuwwisseling toen er nog één auto per 2,5 Nederlander rondreed. En in 1970 – toen de auto net binnen ieders financiële bereik was gekomen – reed er maar één auto per 5,4 Nederlanders rond.

In absolute aantallen is de stijging van het aantal auto’s duizelingwekkend. Sinds de eeuwwisseling zijn er 2,4 miljoen auto’s bijgekomen. En wie nog verder terug in de tijd wil: er zijn nu twee keer zo veel personenauto’s als in de jaren 80 en vier keer zo veel als in 1970. Voor de oudere lezers: in 1940, toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, tuften er maar 100.000 auto’s over de tweebaanswegen.

De Rai Vereniging ziet nog geen einde aan de groei. Veel zal afhangen van belastingmaatregelen die het autorijden mogelijk duurder maken.

Bestelbusjes

Het aantal vrachtauto’s blijft met 167.000 stuks redelijk constant, maar door onder andere onze kooplust op internet explodeerde het aantal bestelbusjes sinds het jaar 2000 van 700.000 naar 1 miljoen. Vrachtauto’s met buitenlandse kentekens zitten niet in de cijfers.

Een gezin met maar één auto begint een zeldzaamheid te worden. Dat is terug te zien in het wagenpark: 40 procent van alle auto’s zijn kleintjes, van Citroën C1 tot Opel Corsa.

CO2-uitstoot

En onze heilige koe rijdt nog altijd bijna louter op benzine en diesel. Ondanks alle publiciteit over de komst van de elektrische auto en de fraaie plannen om de CO2-uitstoot terug te dringen is nog maar 0,2 procent van het wagenpark volledig elektrisch. De totale CO2-uitstoot van de auto’s in Nederland stijgt zelfs, evenals de gemiddelde CO2-uitstoot per auto.

Volkswagen heerst als automerk op het Nederlandse asfalt. Er rijden er bijna 1 miljoen rond, met de VW Golf met 280.000 stuks als ongekroonde koning. De VW Polo is kroonprins met 244.000 stuks.

 

Lees meer