Op dit moment zijn de doorlooptijden of de wachttijden bij het CBR ontzettend lang. De gemiddelde reserveringstijden liggen op 20 weken en meer. De feitelijke examendatum ligt dan ongeveer in oktober (eind). Dit geldt voor alle categorieën.

De oorzaak ligt deels in het verleden en niet te vergeten de twee jaar COVID. Er zijn simpelweg te weinig examinatoren om deze achterstand even vlot weg te werken helaas, maar waar. Er wordt op dit moment koortsachtig gezocht naar oplossingen, soms begrijpelijk, maar ook onbegrijpelijk.

Echter, wat zijn nu de feiten?

Je moet gewoon heel lang wachten op je examen en dat is zuur. Dus de rijschool moet veel verder en eerder gaan plannen met de examens, dit is niet de juiste methode en niet voor iedere leerling geschikt. Wij begrijpen de onvrede bij de leerling en de ouders.

Waar we voor moeten waken is, dat de leerling niet té vroeg op examen gaat en dat het examen niveau nog niet is behaald, je wilt gewoon slagen!

Het gevoel wat nu heerst, is dat je moet gaan gokken of de leerling er klaar voor is om examen te gaan doen. Wij kunnen helaas niet in de toekomst kijken. Dus “gokken” daar nemen we afstand van.

De rijschool heeft geen enkele invloed op de capaciteit van het CBR. Het reserveringssysteem van het CBR geeft de datums op die beschikbaar zijn, dit zijn de zogenaamde blokken. Het systeem is behoorlijk strak in het veranderen van examendatums, we hebben dus geen totale vrijheid in het systeem. Dit is gedaan om fraude en manipulatie van het reserveringssysteem te elimineren. In het verleden zijn er incidenten geweest met betrekking tot oneerlijk gebruik.

Blijf lessen volgen

Leerlingen, die op een redelijk niveau zijn kunnen soms een lesje overslaan en de nieuwe leerlingen hebben nog geen directe zorgen. Nogmaals dit geldt niet voor alle leerlingen. Waar je voor op moet passen is, dat je niet stopt met lessen, dit zorgt voor onzekerheid en dan moeten er veel lessen op het laatste moment ingepland worden en dit geeft weer een zware belasting op de L-agenda.

Wij vinden de huidige situatie vervelend en hopen dat het CBR en de branchevereniging met de juiste oplossingen komen.