Nederlandse jongeren die online een selfie plaatsen met hun rijbewijs, kunnen slachtoffer worden van identiteitsfraude omdat foto’s worden doorverkocht op het zogenoemde dark web.

Het gaat waarschijnlijk om “honderden potentiële slachtoffers”, schrijft RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Op het dark web worden de foto’s doorverkocht aan criminelen. Het dark web is het verborgen deel van het internet.

Nederlandse tieners plaatsen op sociale media regelmatig foto’s waarop ze te zien zijn met hun net behaalde rijbewijs. Omdat ze daar hashtags bij gebruiken zoals #rijbewijs, zijn de selfies gemakkelijk vindbaar.

Volgens RTL Nieuws wordt een pakket met rijbewijsfoto’s aangeboden voor een prijs tussen de 50 en 80 euro. Een enkele selfie kost gemiddeld 2,50 euro.

Informatie op een rijbewijs kan door criminelen worden gebruikt voor identiteitsfraude. Zo kunnen ze zich daarmee voordoen als iemand anders door de pas als ‘bewijs’ te leveren.

Identiteitsfraude is niet nieuw

Identiteitsfraude komt vaker voor. In juni werd een man uit Leeuwarden door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor grootschalige internetoplichting en identiteitsfraude. De man bouwde webwinkels voor bedrijven, waarin hij software verborg om inloggegevens van klanten te achterhalen.

De man verdiepte zich in de levens van de gedupeerden. Daarna lichtte hij familie en vrienden van hen op via onder meer Facebook. Ook bestelde hij op Bol producten op naam van anderen, om deze daarna weer te verkopen. In totaal wist de man volgens het Openbaar Ministerie ruim 100.000 euro buit te maken.