Het CBR is begin april 2018 begonnen met strengere WRM-controles. Rijinstructeurs moeten in het bezit zijn van een geldige WRM-pas, waarmee de zogenaamde WRM-bevoegdheid kan worden aangetoond. In het verleden werd dit steekproefsgewijs gecontroleerd, waarbij het vaker dan wenselijk voorkwam dat een rijinstructeur de pas niet kon overleggen. Het CBR wil voorkomen dat mensen die rijlessen nemen voor bromfiets, motor of auto te maken krijgen met louche rijinstructeurs en heeft nu besloten om iedere instructeur te controleren voorafgaande aan het examen.

Rijles van bevoegde instructeurs

Kandidaten zijn natuurlijk het beste af bij rijinstructeurs die bevoegd zijn. Helaas is het voor de kandidaten zelf niet of nauwelijks te controleren of de rijinstructeur wel in het bezit is van een WRM-bevoegdheid. Hierdoor verschijnen er relatief veel kandidaten voor rijexamen bij het CBR die les hebben gehad van een onbevoegde rijinstructeur. Het CBR vermoedt dat er in Nederland enkele honderden personen les geven als onbevoegde rijinstructeur. Sinds begin april 2018 zijn rijinstructeurs verplicht om hun WRM-pas te overleggen voorafgaande aan het examen. Wanneer zij dit niet kunnen, dan mag de kandidaat geen examen doen.

De rijinstructeurs zijn strafbaar

Kandidaten weten vaak niet dat zij te maken hebben met een onbevoegde rijinstructeur. Het is dan ook niet gewoon om als kandidaat een instructeur te vragen naar zijn of haar WRM-pas. Toch zou dit wel moeten gebeuren, volgens het CBR, want kandidaten krijgen te vaak te maken met onbetrouwbare partijen. De nieuwe standaard controle is dan ook vooral ingevoerd ter bescherming van de kandidaten. Een rijinstructeur is strafbaar wanneer deze rijlessen aanbiedt zonder hiervoor bevoegd te zijn. De straf kan bestaan uit maximaal 60 dagen hechtenis of een geldboete van maximaal € 8.200,-.

Altijd een bevoegde instructeur

Wil jij zeker zijn dat jij rijles krijgt van een rijinstructeur mét de juiste WRM-bevoegdheid? Dan ben je bij ons zeker aan het juiste adres. Jouw instructeur kan je altijd een geldige WRM-pas tonen, waardoor je ook geen risico loopt dat je op het laatste moment geen rijexamen mag doen. Wil je meteen starten? Vraag dan een gratis proefles aan!