Dat het verboden is om tijdens het rijden een smartphone vast te houden, dat is inmiddels geen nieuws meer. Je mag niet bellen met je toestel aan het oor en je mag ook geen handelingen verrichten met het toestel in handen wanneer je aan het rijden bent. Hiervoor krijg je een hoge bekeuring, en terecht. Je brengt jezelf en anderen in gevaar wanneer je met je smartphone bezig bent tijdens het rijden. Toch blijkt dat het wel toegestaan is om je smartphone te bedienen wanneer je deze niet in handen hebt.

Geen boetes voor smartphonegebruik

De politie mag geen boetes uitdelen aan bestuurders die tijdens het rijden gebruik maken van de smartphone als het toestel in een houder zit. Een bestuurder die een smartphone bediende die links naast het stuur in een houder bevestigd was kreeg een boete van de politie. Hij moest een bedrag van 239 euro betalen, maar de man ging in beroep. Het gerechtshof heeft uitspraak gedaan in het voordeel van de bestuurder. In de wet staat namelijk dat je geen smartphone vast mag houden tijdens het rijden, maar er staat niet in de wet dat je de smartphone helemaal niet mag gebruiken tijdens het rijden.

Verstandig is het natuurlijk niet

We moeten ons allemaal aan de Nederlandse wet houden. De Nederlandse wet zegt helemaal niets over het bedienen van een smartphone tijdens het rijden als deze in een houder zit. Dit is dus toegestaan. Het vastpakken van de smartphone tijdens het rijden is volgens de wet niet toegestaan. Er is wel discussie ontstaan of het aanraken van een scherm niet kan worden gezien als een gelijke handeling als het vastpakken van de telefoon. Uiteindelijk kan iedereen het er natuurlijk wel over eens zijn dat het niet verstandig is om de aandacht op een smartphone te vestigen tijdens het rijden, ongeacht of deze in een houder zit of niet.

Leer veilig rijden

Veilig rijden is belangrijk. Dit betekent dat je al je aandacht op de weg moet vestigen en natuurlijk niet op je smartphone, ook niet wanneer deze in een houder zit. Het verkeer heeft je aandacht nodig. Wil jij veilig leren rijden en snel je rijbewijs B halen? Neem dan contact met ons op voor een gratis eerste proefles!