Dikke mist zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg. Je ziet een stuk minder dan gewoonlijk en onverwachte situaties zie je ook niet makkelijk op tijd aankomen. Het is daarom belangrijk om je aandacht er goed bij te houden tijdens het rijden in dikke mist. Wij geven je graag 5 belangrijke tips.

1. Houd afstand

Het kan verleidelijk zijn om dicht op je voorganger te gaan rijden, vooral omdat je dan de verlichting van dat voertuig in de gaten kunt houden. Toch is dit niet verstandig. Het voertuig voor je kan onverwachts moeten remmen, waarna je er snel opklapt als de afstand kort is. Houd altijd voldoende afstand tot je voorganger.

2. Niet inhalen

Inhalen in dikke mist is zeer onverstandig. Je kunt niet goed in de verte kijken, waardoor het onveilig is om te gaan inhalen. Blijf zo veel mogelijk rechts rijden en wissel alleen van baan als je echt niet anders kunt.

3. Goed zicht

Ga niet in dichte mist rijden wanneer je ruiten vuil zijn of je verlichting niet goed werkt. Maak de ruiten schoon en ga in geen geval de weg op zonder goede verlichting. Dit geldt eigenlijk altijd en niet alleen als het erg mistig is. Je hebt een optimaal zicht nodig op de weg, zeker wanneer het mistig is. Let ook op een juiste afstelling van je spiegels en zet de achterruitverwarming aan.

4. Beperk je snelheid

Dichte mist zorgt ervoor dat je makkelijker het gaspedaal intrapt. Je zou denken dat het slechte zicht ervoor zorgt dat je langzamer gaat rijden, maar niets is minder waar. Je hebt geen referentiepunt in dichte mist en hierdoor rijdt je vaak sneller. Probeer mee te rijden in het verkeer wanneer dit er is. Is er geen ander verkeer? Houd dan je snelheid voortdurend goed in de gaten.

5. De juiste verlichting

Zorg voor de juiste verlichting bij dikke mist. Schakel nooit groot licht in tijdens het rijden in mist. De mist weerkaatst het licht, waardoor je juist minder ziet. Je mistlampen aan de voorzijde van de auto mag je inschakelen als het zicht minder dan 200 meter is en bij een zicht minder dan 50 meter mogen ook de mistlampen aan de achterzijde aan. Schakel altijd je gewone verlichting in, dus ook bij nog ruim zicht.

Rijlessen in dichte mist

Het kan zijn dat je het voordeel hebt dat je eens rijles krijgt in dichte mist. Je instructeur kan je dan direct in de praktijk het juiste aanleren. Toch kan het ook zijn dat er bij geen enkele rijles mist optreedt. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je wel goed leert wat je moet doen tijdens het rijden in mist. Wij zetten ons graag in voor jouw veiligheid op de weg. Kom jij eens bij ons langs voor een eerste gratis rijles?